четвъртък, 18 април 2013 г.

Ф. ПОЛ УИЛСЪН - Пазителят на меча / Крепостта (ADVERSARY CYCLE #1)



"Пазителят на меча" е един невероятен исторически хорър на един невероятен писател. Ф. Пол Уилсън е от авторите, които знаят как да пишат и как да привлекат интереса на читателите си. Определено съм си поставил за цел да се запозная в детайли с цялостното творчество на този творец.

Романът се развива предимно в Румъния, което ме спечели веднага. Винаги съм смятал, че нашата и заобикалящите ни страни са много по-интересни за "място на събитията", отколкото Америка. Главните действащи лица са нацисти, есесовци и евреи. Авторът доста набляга на конфликта помежду им, но не по онзи изтъркан начин набит ни в главите, а по доста интелигентен и уместен. Тук всички са хора, със своите положителни и негативни качества, със свои принципи и разбирания. Обстановката е описана в детайли и обгърната от ужас и мистерия. Уилсън е майстор в изплитането на мрежите на съспенса. До края на романа бях на тръни какво точно ще се случи - друга хубава черта на стила на писателя - непредвидим е. 

Колкото и суперлативи да използвам, няма да са достатъчни, за да опиша този не толкова познат в България писател, на който Стивън Кинг и Дийн Кунц открито се възхищават. Определено всички почитатели на хоръра и трилъра трябва да му обърнат внимание. Със сигурност няма да съжаляват. Удоволствието от четенето на Уилсън е гарантирано!

Оценка: 10/10

Няма коментари:

Публикуване на коментар