петък, 3 май 2013 г.

EDMUND COOPER - The Overman Culture





Сдобих се с тази книга преди доста време. Тя беше част от един лот, който си закупих от E-Bay и до ден-днешен не съжалявам за постъпката си, даже напротив. Благодарение на това си действие се запознах с Едмънд Купър, един английски писател, чиято книга "Обществото на Оверман" прочетох за няколко часа, без да мога да откъсна поглед от нея. 

Едмънд Купър не е един от най-известните писатели в България. Аз лично съм се натъквал само на един негов разказ, преведен и издаден в сборника "Английски фантастични разкази" и той определено не ме впечатли особено. Не знам дали заради това този писател не е издаван у нас или поради липса на информираност или пък някаква друга причина, но определено препоръчвам на хората, които четат на английски и други езици да се запознаят с поне една книга от този автор. Едва ли ще съжаляват. 

Трябва да призная, че благодарение на този роман обърнах повече внимание на английските писатели, които мога да призная с ръка на сърцето, до момента не са ме разочаровали. 

Този роман е една невероятна утопия, пропита с мистерия и неспирни новооткрития, прекрасна обстановка и интересни герои. Купър е невероятен писател, както вече споменах, изчетох този роман за няколко часа и когато го завърших не можех да повярвам, че ми е харесал толкова много. 


Действието се развива в Лондон, който е под ръководството на кралица Виктория и Уинстън Чърчил. Населението се състои от два типа хора - "чупливите" и "сухите", наречени така, защото не кървят. Чупливите осъзнават, че те са последните от вида си и тръгват да търсят информация за себе си и света си, който малко по малко започва да им изглежда все по-нереален. Тук ще срещнете имената на легенди като Олдъс Хъксли, Емили Бронте, Джейн Остин, Шекспир и още много други, но какво е точно мястото им в този роман, оставям на вниманието ви... 

Препоръчвам на всички почитатели на жанра и на английската фантастика от рода на Хърбърт Уелс и Кристофър Прийст.

Няма коментари:

Публикуване на коментар