събота, 10 май 2014 г.

СЮЗАН КОЛИНС - Възпламеняване (ИГРИТЕ НА ГЛАДА # 2)



АВТОР: Сюзан Колинс 
ЗАГЛАВИЕ: Възпламеняване / Catching Fire
ИЗДАТЕЛСТВО: Екслибрис
ПРЕВОД: Деница Райкова
Година на българското издание: 2010
Година на първото издание: 2009
Страници на БГ изданието, меки корици: 384
Жанр: Фантастика, Дистопия, Юношеска
Награди: GOLDEN DUCK; LOCUS - 4 място
Рейтинг в GOODREADS: 4.31 / 5 от 1 290 312 гласували
Цена: 14.90 лв



Сюзан Колинс определено е писателка, която знае как да заплени читателите си. Стилът й е лек и приятен, героите й - пленителни, а цялостната история е добре структурирана. "Игрите на глада" се превърнаха в истинско събитие от 2008 година насам, когато се появи първата част от поредицата. До днес са направени два филма и се готвят още два, които са базирани на трилогията на американката и жънат огромни успехи по кината. 

Втората книга от поредицата, "Възпламеняване", не разочарова читателя по никакъв начин. Даже изненадва със своята пленителност и обрати. Тук Сюзан Колинс ни поднася нова порция от приключенията на Катнис Евърдийн и Пийта Меларк, но подправени с още повече екшън и интересни моменти. Действието е още по-динамично и напрегнато.  

Първата книга от поредицата беше истинска изненада за мен. Не очаквах да ми хареса толкова много, но трябва да призная, че тази втора част е по-добра. Тук героите вече са изживели своя личен ад и са получили наградата си от Игрите на глада, която е живот в охолство, докато са живи. Всичко хубаво, но някои стари навици не могат да се забравят и Катнис продължава да води стария си начин на живот, ловувайки с приятеля си Гейл в горите. Президентът Сноу пък не може да се побере в кожата си от номера, който двете хлапета му изиграха в първата книга, и в тази част е насочил всичките си усилия в унищожаването им. 

Преди да прочета книгата се чудех как авторката може да върне главните герои отново в надпреварата, наречена "Игрите на глада", след като те вече веднъж са участвали в нея и са я спечелили. Колинс не разочарова и ни поднася свежите си идеи на тепсия, въвличайки Катнис и Пийта в капана на Юбилейните игри на глада. Нашите протагонисти са принудени да се върнат на ринга, заедно с другите победители от минали надпревари, борейки се със зъби и нокти за животите си. 

Най-силната страна на тази книга е нейната непредсказуемост. Колкото и елементарно да звучи сюжетът, финалът е непредвидим и изненадващ, а действието постоянно галопира. Героите отново са очарователни и добре изградени. Колинс описва детайлите толкова добре, че човек се пренася в света й без проблем и успява да види през очите на всички персонажи. 

"Възпламеняване" е много добра книга, която би се харесала както на по-млади читатели, така и на по-стари. Аз не бих я затворил в някаква възрастова граница, защото за хубавите книги, това не е удачно. 

Оценка: 10/10

Няма коментари:

Публикуване на коментар