петък, 9 май 2014 г.

СТИВЪН КИНГ - Джойленд



АВТОР: Стивън Кинг (някои го наричат Краля)
ЗАГЛАВИЕ: Джойленд (или Страната на забавленията)
ГОДИНА: 2013 (какво ли значение има годината, този човек няма спирка вече 40 години)
БРОЙ СТРАНИЦИ: 350 (малко са, може и повече)
ИЗДАТЕЛ: Плеяда (обичайните заподозрени)
ПРЕВОД: Надя Баева (необичайна заподозряна, но пък книгата е преведена чудесно)
ЖАНР: не е хорър (и това ли има значение при Кинг? - Не, няма!); някои казват, че е криминална (по-скоро е Кингонална)
ЦЕНА: 18 лв (еми, толкова!)
КАЧЕСТВО НА КНИГАТА: Корицата е готина, хартията е качествена, оформлението е супер. Не искам да правя реклама, но издателство Плеяда прави готини книги.


Няма да говоря много празни приказки, защото, когато става въпрос за Краля на хоръра, това е излишно. Стивън Кинг е гениален писател и определено знае какво прави. За пореден път оплита читателите си в примката на словата си, както и в едно невероятно приключение. Книгата е предимно криминална, но не липсват и свръхестествени елементи. Има и мистерия, а аз много обичам мистериите.

Когато за пръв път прочетох новината, че Кинг ще издава книга, чието действие се развива в увеселителен парк, предполагах, че тя ще е продължение на "То", или поне ще споделя общи герои с него. За съжаление (или за радост) романът няма нищо общо с тази класика на Краля. "Джойленд" е напълно самостоятелно произведение, в което поне аз не открих някакви връзки с други романи на Кинг (ала сигурен съм, че има!, просто не съм успял да ги намеря).

"Джойленд" е от тези книги, които харесвам най-много. Текстът просто се лее и докато се усетиш вече си стигнал до края. Няма спънки, няма "празни приказки", всичко си е точно на мястото, там, където трябва да бъде. Историята не е от най-оригиналните, нито пък е претендент за Нобелова награда, но е книга на Краля, а това е гаранция за добре прекарано време. 

В "Джойленд" Кинг ни запознава с младия Девин Джоунс, чието сърце съвсем наскоро е било разбито. Противно на плановете си, Дев се оказва на място, което ще промени живота му. Той започва работа през лятото в увеселителен парк в Северна Каролина и всеки ден навлича "козината" на кучето Хауи, забавлявайки децата, а какво по-хубаво нещо от това да радваш тези мънички създания. Девин скоро научава за убийството, извършено в парка преди години и за призрака, обитаващ мястото на смъртта си. Мистерията около тези минали събития започва да тормози мислите на младия Джоунс и той прави какво ли не, за да открие истината. Характерно за Кинг да "изобразява" човешки същества с недъзи или тежки заболявания, в романа се появява младият Майк, който страда от мускулна дистрофия и е на път да напусне този свят. Девин и Майк стават приятели и започват да прекарват все повече и повече време заедно. Дев е твърдо решен да направи последните дни от оставащия живот на хлапето в инвалидна количка малко по-добри. Естествено, добрите му дела не остават незабелязани...

"Джойленд" е едно приятно изживяване, една разходка в "Увеселителния парк на Краля". Всеки трябва да го посети и да се наслади на атракциите, които той предлага. Сигурен съм, че в крайна сметка, никой няма да си тръгне недоволен. 

Оценка: 10/10

Няма коментари:

Публикуване на коментар