сряда, 6 август 2014 г.

РОБЪРТ У. ЧЕЙМБЪРС - Кралят в жълто



АВТОР: Робърт У. Чеймбърс 
ЗАГЛАВИЕ: Кралят в жълто / The King In Yellow
ИЗДАТЕЛСТВО: Deja Book
ПРЕВОД: Радин Григоров
Година на българското издание: 2014
Година на първото издание: 1895
Страници на БГ изданието, меки корици: 272
Жанр: Хорър
Рейтинг в GOODREADS: 3.66 / 5 от 5 017 гласували
Цена: 12.90 лв


Ще е лъжа, ако кажа, че съм знаел кой е Робърт Чеймбърс. Първата ми среща с автора беше именно от обявлението на чисто новото издателство DEJA BOOK, че ще пускат на пазара първия сборник с разкази на автора. Не че съм нямал в личната си колекция нещо от него - разбира се, горд притежател съм на култовия сборник "Двойната сянка" на съставителя и преводач (и огромен мой приятел и съавтор) Адриан Лазаровски, - а именно "Жълтият знак". Когато научих, че тази книга ще се появява у нас, веднага седнах и прочетох споменатия по-горе разказ. Останах силно впечатлен и се зарекох, че ще си купя книгата, когато тръгне по книжарниците. 

Удържах на обещанието си не само заради хубавата емоция, предизвикана от автора, но и заради това, че българските издателства, които се опитват да правят нещо качествено в страната ни, трябва да се стимулират. 

Няма да възхвалявам сборника, защото той определено е получил нужното му признание откак се е появил на бял свят преди близо 120 години. Произведенията, които най-силно ме впечатлиха, бяха "Жълтият знак" и "Реставраторът на репутации". Това са разкази, които си заслужават всеки един миг, прекаран с тях. От такива произведения са се вдъхновявали и продължават да се вдъхновяват известни автори, чиито имена всеки е чувал. Не тайна, че именно Чеймбърс е бил един от любимите писатели на светилото в хоръра и космическия ужас Х. Ф. Лъвкрафт. Редица други писатели (включително и маестро Бранимир Събев) творят във вселената на Каркоса и Краля в жълто. 

Но откъде, всъщност, тръгва всичко. В своя разказ от 1981 г. "Жител на Каркоса" /който можете да прочетете в последния брой на списание "Дракус"/ Амброуз Биърс (известен най-вече със своето произведение "Речникът на дявола") поставя основите на една мащабна тема, която пленява сърцата на безброй читатели и творци. Един от първите, които започват да творят, експлоатирайки и доусъвършенствайки идеята на Биърс, е именно Робърт Чеймбърс. Лъвкрафт и последователите му пък са трогнати от Чеймбърс и от своя страна започват да пишат произведения, използвайки елементи и теми от неговите творби. Така се получава един постоянен цикъл, който продължава и до днес. Както казах дори Бранимир Събев твори в тази вселена - вж. последния разказ от сборника "Пустинния скорпион" - "Ще крача редом с теб". 

Не мога да не похваля новото издателство DEJA BOOK за оформлението на книгата, превода, редакцията, корекцията и корицата. Всичко е на ниво, за което искрено се радвам, тъй като последно време доста от издателите пренебрегват някои дейности по книгите, които издават. Корицата е уникално красива и се доближава до това, което ми се иска да е Краля в жълто, а именно създание излязло от творба на Лъвкрафт. 

За да бъда крайно обективен ще кажа и какво не ми хареса в сборника. Не ми допаднаха разказите, които не са обвързани с Краля. Не че са лоши, но просто това не са моят тип произведения. За сметка на това пък колекцията би се харесала на огромна маса от читатели, тъй като разказите са разнообразни и богати на "цветове". 

Очаквам и следващите книги на издателство DEJA BOOK и се моля (ама наистина си казвам молитвата всяка вечер преди лягане) да обърнат внимание (знам, че имат желание, но само с него е трудно) и на автори като Ричард Матисън, Ф. Пол Уилсън, Брайън Лъмли, а защо не и Клайв Баркър. 

Сериалът True Detective използва идеи именно от сборникът "Кралят в жълто" 

Оценка: 7/10

Няма коментари:

Публикуване на коментар