петък, 26 септември 2014 г.

ЯВОР ЦАНЕВ - Слънчогледите



АВТОР: Явор Цанев
ЗАГЛАВИЕ: Слънчогледите
ИЗДАТЕЛСТВО: Gaiana
Година: 2014
Страници: 184
Жанр: Хорър, Фантастика, Хумор, Съвременни разкази
Рейтинг в GOODREADS: 4.93 / 5 от 14 гласували
Цена: 12 лв


Писал съм доста за българския писател Явор Цанев и то само хубави неща. Няма как да не го сторя, след като Явор е един от ярките обекти на нашата литературта сцена. Освен това той е и от малкото българи, които правят всичко по силите си за популяризирането на български автори и произведения. От юли 2012 започна да издава списание "Дракус", в което до момента са публикувани както доказани имена като Сибин Майналовски, Бранимир Събев, Андрея Илиев, Мариян Петров и самият Явор Цанев, така и млади надежди, някои от които дори са под 18 години. (Преди няколко дни се появи и третият за 2014 г. брой на списание "Дракус".)

Но да насочим вниманието си към новото отроче на Цанев, а именно колекцията с разкази "Слънчогледите". Тя е логично продължение на излезлите миналата година "Странноприемницата" и "Вино за мъртвите". Съдържа 20 разказа, повечето, от които са нови и никъде другаде не са публикувани. За любознателните ще кажа, че "Енергиен вампир" може да се прочете и в антологията "Мечове в града", съставена от Александър Драганов, а "Комарджиите на мисълта" в последния "Дракус". 

Явор Цанев е известен с преплитането на жанровете в своите произведения. Тук той отново не изневерява на себе си и ни предлага една приятна смесица от хорър, фантастика и хумор. Всичките двадесет произведения са толкова добри, че не мога да извадя дори и едно от тях и да кажа, че не ми е харесало. Особено много ми допаднаха разказите "Слънчогледите", "Вампирска усмивка", "Видеонаблюдение", "Затворът", "Опасен бизнес", "Комарджиите на мисълта" и "Пункт за желязо". Няма да се спирам подробно и да обяснявам в коя творба какво се случва. Разказите на Явор Цанев не могат да се преразкажат, те трябва да се усетят, да се почувстват със сетивата. 

За финал ще кажа, че колкото и нови сборника да издаде Цанев, те няма да бъдат излишни в това съвременно литературно пространство, в което почти нищо интересно не се случва, а преводните книги, които се издават на пазара ни са по-скоро за парлама, отколкото за "чудо и приказ". Браво, господин Цанев, браво, Яворе!!! Чакаме следващите ти отрочета, в които да ни покажеш нови емоции и преживявания!

Ревюта на книгата от колегата Бранимир Събев тук, от колежката Ана Хелс тук и от другата колежка Нели Цветкова тук.

Оценка: 10/10

Няма коментари:

Публикуване на коментар