понеделник, 15 септември 2014 г.

ДЖЕФ ВАНДЪРМИЪР - Анихилация (SOUTHERN REACH #1)



АВТОР: Джеф ВандърМиър
ЗАГЛАВИЕ: Анихилация / Annihilation
ИЗДАТЕЛСТВО: Екслибрис
ПРЕВОД: Ирина Манушева
Година на българското издание: 2014
Година на първото издание: 2014
Страници на БГ изданието, меки корици: 208
Жанр: Хорър, Фантастика
Рейтинг в GOODREADS: 3.74 / 5 от 8 362 гласували
Цена: 12.90 лв


"Анихилация" е първата ми среща с американския писател, издател, учител и редактор Джеф ВандърМиър (съпруг на Ан ВадърМиър - редактор на култовото хорър списание "WEIRD TALES" и на редица антологии). Авторът е доста известен в Щатите - носител е на наградите BFA, BSFA, World Fantasy Award и Rhysling, номиниран е за Hugo и Nebula.

Романът започва доста сходна с "Пикник край пътя" на братята Стругацки и "Щамът Андромеда" на Майкъл Крайтън. Малък екип от 4 жени - биолог, антрополог, геодезист и психолог (ръководител на мисията) - е изпратен в Зона Х на дванадесетата по ред експедиция в тази странна местност. Целта им е да събират информация за флората и фауната, както и за тайните, които зоната крие. Информацията, която им е осигурена, е оскъдна, така че трябва да разчитат единствено на собствените си открития и изследвания. 

Няма много за казване относно "Анихилация". Сюжетът е праволинеен, върти се около 4 героини и най-вече върху биоложката, която е водещата фигура в книгата. Целият роман ни разкрива изследването на една "подземна" кула, в която се крият доста мистерии... и дотук свършва всичко хубаво. Надявам се следващите 2 книги от тази трилогия, наречена "Съдърн Рийч" (според мен трябва да е Саудърн Рийч, но не аз съм човекът, който ги определя тея работи) да не са толкова клиширани.

НЕДОСТАТЪЦИ:
"Анихилация" има много недостатъци. Някои от тях са следните: 
- безличните героини - с изключение на биоложката, при която има някакво бегло изграждане на образ, другите са направо като лепенки върху зелен лист.
- задълбочен сюжет - колкото и да се е опитвал да ни оплете в мрежите на мистерията си, ВандърМиър не е успял да създаде правдоподобен и интересен сюжет. Книгата е повърхностна, а разкритията (колкото и малко да са те) не ни изненадват, камо ли пък да ни изумяват с нещо. 
- безкрайните описания (особено към края на книгата) на декори и действия, които стоят като добавяни от някой друг за обем. 
Мога да изброя още недостатъци, но няма никакъв смисъл да го правя. Жалко е, че книга с толкова малък обем (реално е под 200 страници) е толкова скучна. 

ИЗДАНИЕТО:
Корицата на книгата е много хубава и макар да е леко семпла, предава много добре смисъла на произведението. Определено е класи по-добра от американските. Оформлението ми хареса много. Шрифтът беше много приятен и удобен за четене. Преводът е хубав, но някои запазени английски думи като хабитат, фрустрира и други ме подразниха. Цената, може да се каже, е разумна.  

ПОЛОЖИТЕЛНИ ЧЕРТИ:
Въпреки всичките си недостатъци "Анихилация" не е толкова лоша книга. Всъщност можеше да бъде много добра книга, ако ВандърМиър се беше постарал малко повече. Все пак твори във време, когато има толкова много талантливи писатели, че не може да си позволи да разчита на клишета и евтини похвати. Надявам се наистина да е осъзнал грешката си и да се е постарал повече в следващите 2 продължения, като едното вече е издадено в Америка, а скоро се очаква да излезе и заключителната трета част. 

Оценка: 5/10

Няма коментари:

Публикуване на коментар