сряда, 10 септември 2014 г.

БЛЕЙК КРАУЧ - Пайнс (WAYWARD PINES #1)



АВТОР: Блейк Крауч
ЗАГЛАВИЕ: Пайнс / Pines
ИЗДАТЕЛСТВО: Бард
ПРЕВОД: Венцислав Божилов
Година на българското издание: 2014
Година на първото издание: 2012
Страници на БГ изданието, меки корици: 320
Жанр: Мистерия, Хорър, Трилър, Фантастика
Рейтинг в GOODREADS: 3.78 / 5 от 9 154 гласували
Цена: 14.99 лв


Понякога издателство "Бард" доста ме объркват със своята трилър селекция, като поставят книги, които въобще не са за там, но може би това е наложено поради някаква маркетингова политика или други съображения. Както и да е, човек трябва да се оглежда и да чете повече инфо за книгите, които нашите издателства издават. 

Ще призная, че въобще не бях обърнал внимание на романа "Пайнс" на Блейк Крауч, преди да видя в Гудрийдс, че Ф. Пол Уилсън е голям фен (както и съавтор) на Крауч и е оценил доста високо няколко от книгите на събрата си по перо. За мен Уилсън е едно от светилата в литературата така че внимателно слушам какво "казва" и си водя бележки. 

Блейк Крауч е сравнително млад американски писател - едва на тридесет и шест години е, но има зад гърба си доста произведения в жанровете хорър и трилър. За момента поредицата му за Уейуърд Пайнс е най-известна и съвсем скоро очакваме сериала на Фокс по нея. Главните роли са възложени на Мат Дилън, Терънс Хауърд, Джулиет Луис и Карла Гуджино. Все известни имена. Продуцент пък е М. Найт Шаямалан (Шесто чувство, Следите). 

Но да кажа няколко думи и за самия роман, който се явява първи в поредицата (засега са общо 3 книги). "Пайнс", както казва самият Крауч, е вдъхновен от сериала "Туин Пийкс" и е логично продължение на някои от идеите заложени в него. Крауч е скромен като казва, че въобще не е успял да се доближи до гения на Линч и Фрост в своето произведение, но е дал всичко от себе си, за да може читателят отново да изпита онова странно чувство, което "Туин Пийкс" е предизвикал преди повече от двадесет години у него. Донякъде е успял!

Уейуърд Пайнс е малко живописно градче, което на пръв поглед изглежда мечтата за всеки човек. Жителите му са щастливи, задоволени от всичко, нямат никакви тревоги и проблеми. Това обаче не помага особено на агента от Сикрет Сървис Итън Бърк. Той се събужда след тежка катастрофа, не помни почти нищо, няма документи, пари или каквото и да било. Тръгвайки из града той постоянно се натъква на странности и мистерии, чиито отговори са скрити зад дебели завеси. Като че ли всички му мислят лошото и искат да му навредят. Нещата стават още по-сложни, когато осъзнава, че май наистина е прав.

"Пайнс" е роман, изпълнен с клишета, но това не трябва да заблуждава читателите. Не напразно книгата е бестселър и правата й са откупени за сериал от една от най-известните телевизии. Покрай клишетата Крауч е успял да изгради един невероятен сюжет, който определено ще се помни дълго. Книгата въобще не е това, което изглежда (Совите не са това, което са), а е нещо много сериозно и заплетено.  

Оценка: 10/10

Няма коментари:

Публикуване на коментар