петък, 5 декември 2014 г.

ДИМИТЪР ЦОЛОВ - Клиника в средата на нощта






АВТОР: Димитър Цолов
ЗАГЛАВИЕ: Клиника в средата на нощта
ИЗДАТЕЛСТВО: Gaiana
КОЛЕКЦИЯ: Дракус № 1
Редактор: Кети Илиева
Първо издание: 2014
Страници: 188
Жанр: Хорър, Ърбън-фентъзи
Рейтинг в GOODREADS: 5 / 5 от 6 гласували
Цена: 10 лв


Един от основните съвети на известните писатели към онези люде, които са решили да се занимават с художествена литература, е те да пишат по познати за тях теми. За малцина е тайна, че лицето Димитър Цолов носи гордо прякора си Доктора не защото е фен на сериала "Доктор Куин лечителката", а защото самият той е медик. В този ред на мисли Митко е отворил вратите на своята нова клиника в средата на нощта и въобще няма намерение да я затваря (дори и последната страница не може да ни убеди, че нещата свършват дотук). 

Прочетох с огромен интерес първата книжка на автора, която беше озаглавена "Пет приключения на Витек Диман/Космическото пиле". В нея той даде заявка като доста сериозен писател на хорър и фентъзи с изобилстващи в тях хумористични елементи. С нетърпение очаквах второто му отроче - романа "Клиника в средата на нощта". Верен на себе си не прочетох откъсите, с които Митко представяше новото си произведение. Предпочитам да имам възможност да чета четивата си в пълен обем, а не просто някаква част от тях, която вероятно щеше да ме остави разочарован в даден момент и да ме настрои отрицателно към произведението, колкото и добро да е то. Та да се върна на това, което исках да кажа с две думи (макар да станаха доста повече; какво да се прави, често се отплесвам насам-натам) - Димитър Цолов си беше създал у мен образ на хумористичен автор. Навярно няма да ми повярвате, когато не намерих нищо забавно в новата му книга. 

Искам първо да изясня, че с последното си изречение не исках да изразя разочарование, а напротив. Самият аз творя доста в жанра хумор и смея да твърдя, че това е един доста добре приеман жанр у нас. Митко пък се е доказал, че може да твори доста стойностни забавни произведения. Изненадата ми се дължеше на това, че Димитър Цолов беше избрал по-трудния път, пред логичния - да си продължи с хумора. 

Но нека разкрия по-съществените неща около романа. 
"Клиника в средата на нощта" е първата книга в новосъздадената серия на издателство "Gaiana" - "Колекция Дракус". Романът на Димитър Цолов е истинско бижу, което отваря широко вратите на поредицата. Форматът е почти същият като легендарната "Галактика", шрифтът е приятен за четене, корицата е покъртителна, редакцията и корекцията са на високо ниво, а произведението на Доктора е едно от най-добрите, които съм чел от български автор. Гордея се, че имаме такъв писател като Димитър Цолов, който с първия си роман може да постигне такива високи резултати. С трепет очаквам следващите му дълги произведения, които, убеден съм, ще бъдат от хубави по-хубави. 

Няма да крия, че сюжетът в "Клиника в средата на нощта" не е нещо оригинално. Цолов е заложил на "проверени" идеи и персонажи, но пък нима това не е характерно и за вездесъщия Стивън Кинг? Главният герой в романа е... (изненада!) доктор! Той попада неволно в центъра на вечния конфликт между вампири и върколаци. Съпругата му е отвлечена, а за живота й той трябва да извърши нещо ужасно. Безизходицата е пълна, защото доктор Арчибалд Кимерия е наясно, че каквото и да стори, крайният резултат никога няма да излезе положителен. 

Героите на Димитър Цолов са добре изградени и живи - нещо, което се постига доста трудно. Описанията му са уместни и добре построени. Създават подходяща атмосфера за предстоящите събития. Лично на мен ми се искаше да беше наблегнал повече на мистерията, но това си е лично мое "мрънкане".

"Клиника в средата на нощта" е истинско постижение в родната литература. Горд съм, че има такива писатели като Димитър Цолов и ще се радвам да виждам името му все по-често и по-често. Естествено това изцяло зависи от интереса на читателите. 
Препоръчвам горещо!

Оценка: 10/10

Няма коментари:

Публикуване на коментар