сряда, 25 февруари 2015 г.

BRIAN LUMLEY - Burrowers Beneath (TITUS CROW #1)



АВТОР: Брайън Лъмли
ЗАГЛАВИЕ: Подземни създания / Burrowers Beneath
ИЗДАТЕЛСТВО: Grafton
Първо издание: 1974
Страници на изданието на Grafton: 207
Жанр: Приключенски хорър


След невероятната книга "Некроскоп", реших да пробвам втората най-известна поредица на Лъмли, а именно вдъхновената от Ктхулу Митоса серия за Тайтъс Кроу - изследовател на окултното и медиум. До момента Кроу участва в 6 романа и редица разкази. 

Не е тайна, че огромна част от творчеството на Брайън Лъмли е един вид продължение на творбите на Хауърд Филипс Лъвкрафт. Лъмли обаче успява да избяга от сковаността на прозата на своя учител (имам предвид на липсата на пряка реч в творбите на Лъвкрафт) и надгражда идеите му, като ни пренася в най-различни светове. Тайтъс Кроу е един от най-запомнящите се образи на автора. Моето мнение е, че героят не е толкова оригинален, колкото (носталгичен?) харизматичен. Много от читателите го сравняват с (или със смесица от) Шерлок Холмс, Ейбрахам Ван Хелсинг и Доктор Ху. Определено за мен Кроу е един от най-яките образи в хорър прозата. Още като се започне от името му, което е много добро попадение, премине се през спокойния му нрав и интелигентността му и се завърши с невероятните му приключения и борби срещу божествата от Ктхулу Митоса. Естествено, всеки Холмс трябва да си има своя Уотсън - в случая Тайтъс си има своя верен сподвижник Хенри-Лоран де Марини. Също много силен персонаж, доста добре изграден. 

"Подземни създания" е роман, написан под формата на писма и части от журнала на Хенри-Лоран де Марини. Като идея това донякъде е интересно, но лично на мен ми липсваше гледната точка на Кроу, която присъства в някои от разказите за него. Този похват като че ли уби и динамиката на действието, тъй като съдържа в себе си характерните за подобни източници "допълнения". 

Историята обаче е силна и на мен ми беше много интересна. Подземните създания, на които е кръстена книгата, се наричат ктхони и са си идея на самия Лъмли (един от многобройните му приноси към Ктхулу Митоса). Най-важният (и най-големият) от тях е гигантът Шудде М`елл, който останалите ктхони боготворят, а Кроу и компания се опитват да затрият. Е, надпреварата е в действие, само крайният резултат не е ясен. 

Като цяло книгата е много приятна и интересна. Историята е добра, но както вече казах, малко мудна на моменти. Най-големите преимущества на романа са неговите герои и препратките му към Ктхулу Митоса. Задължително четиво за всички фенове на Лъвкрафт и идеите му.

Оценка: 7/10 

Няма коментари:

Публикуване на коментар