събота, 17 януари 2015 г.

РОБЪРТ СИЛВЪРБЪРГ - Тайнствата на Стената


АВТОР: Робърт Силвърбърг
ЗАГЛАВИЕ: Тайнствата на Стената / Kingdoms Of The Wall
ИЗДАТЕЛСТВО: Сталкер-1993
Първо издание: 1992
Година на българското издание: 1993
Страници: 384
Превод: Дора Дончева
Жанр: Фантастика




„Там, където Силвърбърг е днес, научната фантастика ще бъде утре.“
Айзък Азимов


Няма нужда да обяснявам кой точно е Робърт Силвърбърг, неговият колега и съавтор Айзък Азимов го е казал най-точно в по-горната хвалба. Човекът е направил толкова много - а и продължава да прави - за фантастиката, че можем само да му се възхищаваме. Плодовитостта на Силвърбърг е направо за завиждане. Ако всички автори бяха като него и Азимов, то днес вече нямаше да има дървета в горите, отдавна щяха да са се превърнали в книжни издания.

"Тайнствата на Стената" е може би един от най-силните романи на американеца, както и един от най-въздействащите му. Началото на романа ми напомни доста за "Охлюв на склона" на Аркадий и Борис Стругацки. Не като сюжет, а по-скоро като атмосфера. Но докато при Братята много неща остават неясни дори и на финала на произведенията им, то Силвърбърг не ни оставя в недоумение, а ни разкрива "тайнствата" на романа си.

Прозата на Силвърбърг е магическа, опияняваща, хипнотизираща. Целият роман е потопен в мистерия - не е ясно къде се развива действието, в какво време (минало, настояще, бъдеще?), какви са главните персонажи, културата им...? Сюжетът е покъртително як - група хора (или може би са нещо друго?) тръгва на поклонение на боговете - непознати, мистериозни, тайнствени създания, които никой не е виждал, но към които всеки един от селото на Полър Недъгавия - Джесподар - се стреми. Силвърбърг е изградил и много добра митология в самия роман. Митология, на която се базира и самият сюжет. Книгата е изпълнена с приключения, еротика, интрига... Нямам думи, с които да опиша достатъчно ярко всичко, което се случва на страниците на "Тайнствата на Стената". Мога да кажа само, че това е една стихийна творба, истински шедьовър във фантастиката и в сайънс фентъзито. 


Оценка: 10/10  

Няма коментари:

Публикуване на коментар