петък, 19 септември 2014 г.

Х. Ф. ЛЪВКРАФТ - Планините на безумието


АВТОР: Х. Ф. Лъвкрафт
ЗАГЛАВИЕ: Планините на безумието
ИЗДАТЕЛСТВО: Enthusiast
ПРЕВОД и СЪСТАВИТЕЛСТВО: Адриан Лазаровски 
Година на българското издание: 2013
Страници на БГ изданието, меки корици: 360
Жанр: Хорър
Цена: 15.00 лв

СЪДЪРЖАНИЕ:

- Планините на безумието / At The Mountains Of Madness (1936)
- От отвъдното / From Beyond (1934)
- Леден полъх / Cool Air (1928)
- Амулетът / The Hound (1924)
- Музиката на Ерих Цан / The Music Of Erich Zann (1922)
- Кошмарът в Ред Хук / The Horror At Red Hook (1927)
- Сянка отвъд времето / The Shadow Out Of Time (1936)


Едва ли има почитател на хорър литературата, който да не знае кой е Хауърд Филипс Лъвкрафт. Американецът е оставил толкова ярка следа в изкуството, че и до днес се издават купища произведения, вдъхновени от Класика на хоръра. Независимо дали говорим за литература, музика или кино, Лъвкрафт се среща навсякъде. Цял един живот не би ни стигнал да изброим всичко, върху което бащата на Ктхулу е повлиял. 

Жалко е обаче, че в България има един-единствен човек, който прави всичко възможно Лъвкрафт да види бял свят у нас. Това е неговият преводач и почитател Адриан Лазаровски, който през годините състави няколко много добри колекции с произведения на американеца - "Зовът на Ктхулу", "Шепнещият в тъмнината", "Възкресителят" и "Некрономикон". Тук отново Адриан е отговорен за издаването на това бижу с помощта на издателство "Ентусиаст". Колекцията е съставена от един кратък роман ("Планините на безумието"), една новела ("Сянка отвъд времето") и пет разказа. Повечето са обвързани от общата идея за Митът за Ктхулу. 

В тази колекция отново няма слабо произведение. Всичко е типичен Лъвкрафт - мрачен, студен, плътен ужас. Пряката реч е табу, а зловещите описания преливат отвсякъде. В почти всеки ред тегне мрак и неспокойство, страхът се превръща в спътник до края. Ледени пръсти попипват тук и там, чува се вой на хрътки, слепи пингвини-албиноси се появяват от недрата на Земята, изпод Планините на безумието. 

За мен най-силното произведение в колекцията е "Музиката на Ерих Цан". В него Лъвкрафт, по един особено майсторски начин, е предал историята на странен музикант, който свири такива хармонии и невъзможни мелодии, че дори и адските създания не могат да ги пренебрегнат. Произведението, което най-малко ми хареса, е "Сянка отвъд времето". Голяма част от него е напълно излишна (според мен), тъй като е повторение на едни и същи моменти в историята. Отделно има и доста ненужни за сюжета описания. 

Не е нужно да хваля Адриан Лазаровски за преводите, които е направил - те са чудесни, изпипани отвсякъде. Лъвкрафт е изключително труден за превеждане автор, но това не е проблем за човекът, който го "изучава" от толкова дълго време. Адриан се е погрижил читателят за изпита всяка една емоция и удоволствие от шедьоврите на Класика на хоръра. Блестящо!!! 

Оценка: 10/10

Няма коментари:

Публикуване на коментар