събота, 30 август 2014 г.

ЛЮБИМИ ХОРЪР КНИГИ - Топ 15 на КОСТА СИВОВ



Навярно много от хората, които четат блога ми, произведенията ми и разни други мои писанки, се питат какво всъщност чета аз. В днешно време е много лесно да се провери такова нещо, особено ако проследяваната персона има акаунт в GOODREADS - този богопомазан сайт за четящите хора. За тези обаче, които са по-мързеливи (също като мен) и не обичат да се ровят насам-натам, пък и не само за тях, предоставям на Вашето внимание Топ 15 на моите любими хорър книги. Надявам се някой да си хареса нови заглавия и автори и да открие така търсените "хубави" книги, които да прочете. Книгите са подредени по азбучен ред, защото не мога да определя коя от коя е по-хубава. Всичките петнадесет заглавия си заслужават времето и вниманието.

1. BRIAN LUMLEY - 1986 - Necroscope



За тази книга писах наскоро ревю, което можете да прочетете тук. Изключително силен роман, преплитащ в себе си редица жанрове, теми и идеи. Невероятен стил на писане на Лъмли, вдъхновен от вездесъщия Х. Ф. Лъвкрафт. Книгата е начало на една дълга поредица от над 15 романа и сборници с разкази.

2. CHRISTOPHER PRIEST - 1995 - The Prestige / КРИСТОФЪР ПРИЙСТ - Престиж



Този роман не е типичен хорър, но пък има доста елементи от жанра. Британските автори винаги са ми били слабост, но Кристофър Прийст е невероятен талант. Не е един от най-продуктивните автори, но пък за сметка на това произведенията му са изключително оригинални и заплетени. Навярно много от вас са запознати с екранизацията на романа, но и книгата си заслужава.

3. CLIVE BARKER - 1984 - Books Of Blood, Vol. I, II, III / КЛАЙВ БАРКЪР - Кървави книги, Том 1, 2, 3



Писал съм ревюта и за трите тома на Кървавите книги на Клайв Баркър тук, тук и тук. Много силна поредица с разкази на едно от светилата в хоръра като цяло - бащата на Пинхед и Кендимен, както и на много картини, филми и литературни произведения. Всеки ред, написан от Баркър, е истинско удоволствие (и изпитание) за сетивата.
По принцип обичам да чета Клайв Баркър в оригинал, защото има много специфичен стил, но не мога да отрека, че преводът на Иван Атанасов е отличен!

4. DAN SIMMONS - 2007 - The Terror / ДАН СИМЪНС - Ужас



Дан Симънс е един от най-известните писатели в днешно време. Не е тайна, че самият Стивън Кинг често се допитва до мнението му относно свои нови произведения и идеи. Симънс е най-известен у нас с поредицата си "Хиперион" и малко хора знаят, че в Америка той е един от водещите хорър писатели заедно с Краля, Дийн Кунц и Питър Строб. "Ужас" е истинско събитие в жанра. Критиците определят подобни произведения като документален хорър - романът е базиран на реални събития, върху които се надгражда фабулата.

5. DARYL GREGORY - 2009 - The Devil`s Alphabet



Дарил Грегъри е едно от новите имена в жанра. Преди време преведох негов разказ за "Сборище на трубадури", който можете да прочетете тук.
"Азбуката на Дявола" е изключително силно произведение, което преплита в себе си хорър и фантастика и ни представя една алтернативна Америка, такава, каквата би била, ако странен вирус удареше малък град в Тенеси и изменеше жителите му до неузнаваемост.
Интересен факт е, че Грегъри е огромен фен на Филип К. Дик и често експлоатира негови теми в произведенията си.

6. DEAN R. KOONTZ - 1983 - Phantoms / ДИЙН КУНЦ - Древният враг



Няма нужда да обяснявам кой е Дийн Кунц и какво е сторил за литературата като цяло. Често е сравняван със Стивън Кинг (напълно неадекватно, разбира се). "Древният враг" е един от най-добрите хорър романи на Кунц, който е задължителен за всеки поддръжник на жанра.

7. F. PAUL WILSON - 1992 - Nightworld



Преди да напиша каквото и да било за автора, моля не го бъркайте с имена като Робърт Уилсън, Робърт Антон Уилсън, Робърт Чарлз Уилсън или Пол Уилсън.
Ф. Пол Уилсън е съвсем друг писател, както жанрово, така и стилово.
Няма да крия, че създателят на "Крепостта" е един от авторите, които са ми най на сърце по редица причини, които сега няма да обяснявам. Единственото, което ще кажа е защо тук съм изтъкнал "Свят на мрак", а не "Крепостта" (тъй като "Крепостта" определено е най-известното произведение на Ф. Пол). За мен "Свят на мрак" е литературен пример как се пише финал на хорър поредица. Досега не съм срещал по-добре написана книга, която има за цел да завърши цели пет заглавия, които я предшестват, а всяко едно от тях е един малък шедьовър. За хората, които искат да творят в жанра хорър, препоръчвам да си водят бележки, докато четат Ф. Пол Уилсън.

8. GRAHAM MASTERTON - 1976 - Manitou / ГРЕЪМ МАСТЕРТЪН - Маниту



Признавам, че това е единственият роман на Греъм Мастертън, който съм чел. Той обаче беше достатъчен, за да ме убеди в качествата на автора. "Маниту" е много силно произведение, което се базира на древни легенди и митове. Препоръчвам на всички, които са нямали допир с този писател.

9. NEIL GAIMAN - 2005 - Anansi Boys / НИЙЛ ГЕЙМЪН - Момчетата на Ананси



Нийл Геймън не е ново име в жанра, макар и той като Клайв Баркър често-често да пописва фентъзи. Този роман е смес именно между фентъзито и хоръра, а Геймън отново ни е забъркал една много вкусна гозба, застроена с хумор и нелепи моменти.

10. PETER STRAUB & STEPHEN KING - 2001 - Black House / ПИТЪР СТРОБ & СТИВЪН КИНГ - Черният дом



Не нарочно съм написал името на Питър Строб на първо място, просто исках този велик автор да участва в тази моя класация, но някак си повечето му произведения бягат от чистия хорър, докато съвместното му отроче с Краля си е типичен пример не само за жанра, но и как трябва да се пишат подобни книги. Признавам, "Талисманът" хич не ми хареса, но "Черният дом" е една от най-добрите хорър книги писани някога. Ако някой си е помислил, че след като се е разочаровал от "Талисманът" трябва да зареже поредицата, нека си помисли отново. Силно препоръчвам. Може да се чете и като самостоятелна книга.

11. RICHARD LAYMON - 1980 - The Cellar / РИЧАРД ЛЕЙМЪН - Къщата на звяра



Ричард Леймън е ново име за мен. Запознах се с него едва тази година, но съм много доволен, че го сторих. От романите му, които съм чел, "Къщата на звяра" държи първото място. Много динамичен, много напрегнат и стегнат разказ за една къща и ужасиите, които се крият в нея. Стилът силно наподобява романите на Дийн Кунц.

12. RICHARD MATHESON - 1954 - I Am Legend / РИЧАРД МАТИСЪН - Аз съм легенда



Ако сте фен на хоръра и не сте чели Матисън е все едно да слушата чалга и да не сте виждали Камелия гола (е, то за това не е нужно да слушате чалга май...). Ричард Матисън е едно от най-съществените имена в жанра. Едва ли ще мога да посоча съвременен писател на хорър, който да не се е учил от него. По значимост мога да го наредя рамо до рамо с Рей Бредбъри.
"Аз съм легенда" пък се води вампирски роман, но такъв, какъвто трябва да бъде един вампирски роман. Ако очаквате любов и интриги ще останете разочаровани.
Изключително талантлив писател, с изключителни идеи, които впечатляват и до ден-днешен читателите. Повлиял е на имена като Стивън Кинг, Ф. Пол Уилсън, Джо Хил, Рамзи Кембъл, Томас Ф. Монтелеоне, Ед Горман, Джо Р. Лансдейл и много други.
Баща е на писателя Ричард Крисчън Матисън.


13. ROBERT BLOCH - 1959 - Psycho / РОБЪРТ БЛОХ - Психо



"Психо" е едно от най-известните заглавия в жанра и то благодарение на Алфред Хичкок, който направи филм по него. Книгата на Робърт Блох е шедьовър и макар в днешно време да звучи малко клиширано (заради милионите копи-пейст интерпретации на "Психо"), тя е запазила чара и въздействието си през годините.

14. ROBERT A. HEINLEIN - 1964 - Farnam`s Freehold / РОБЪРТ ХАЙНЛАЙН - Имението на Фарнъм




Робърт Хайнлайн е един от най-известните фантасти живяли някога. В доста от произведенията си авторът използва хорър елементи, които обаче не са толкова явни, колкото в "Имението на Фарнъм". Романът е истински класически ужас, който може да накара и най-здравомислещия човек да се замисли какво би сторил в "определена ситуация". 

15. STEPHEN KING - 1979 - The Long Walk / СТИВЪН КИНГ - Дългата разходка


Един е Краля на хоръра и Стивън Кинг е неговото име. За разлика от много от произведенията си, където Кинг експлоатира свръхестествени елементи, за да "изрисува" ужаса си, тук той разчите на човешката психология. Сто момчета, една игра, една награда. Нещата са малко като в "Шотландски боец" - "Накрая трябва да остане само един!". 

4 коментара:

  1. Да, Коста, споделям пристрастията ти към някои от тези книги. Най-добрата новина е, че има такива, които не са ми познати и ще запълня празнините. Благодаря ти за споделеното!

    ОтговорИзтриване
  2. Надявам се новите неща да ти харесат, Веси! Приятно четене!

    ОтговорИзтриване
  3. Господин Сивов, искам да попитам от къде четете всички тези американски автори, които не са преведени в България?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте!
      Повечето си ги купувам от разни сайтове, някои ги чета електронно :)

      Изтриване