четвъртък, 6 август 2015 г.

АЛЕКСАНДЪР БЕЛТОВ - МатрикантАВТОР: Александър Белтов
ЗАГЛАВИЕ: Матрикант
ИЗДАТЕЛСТВО: Gaiana
Година на издаване: 2015
Жанр: Фантастика, Киберпънк
Рейтинг в GOODREADS: 4.86 / 5 от 7 гласували
Цена: Безплатно издание


"Матрикант" е книга в 2 части или 2 книги в едно книжно тяло. Това произведение прави нещо много важно, а именно: кара читателя да задава въпроси и да търси техните отговори. Самият автор споделя в края на този приятен омнибус, че е използвал доста научни материали и точно това е била целта му - да стимулира подобни чувства у четящите. 

Признавам, че започнах тази книги "силно заблуден" от оприличаването й с вездесъщия американски писател Филип К. Дик, който много харесвам, и в интерес на истината останах разочарован, че "Матрикант" не е опит да се дублира Дик. Не мога да отрека обаче, че произведението на Александър Белтов ми хареса (колкото и да не харесвам киберпънк жанра). 


"Матрикант" е едно интелигентно приключение, изпълнено с драма, романс, екшън, фантастика и какво ли още не. Първата книга разчита повече на действието и динамиката, докато във втората темпото се забавя значително, но пък се обръща внимание на належащи проблеми от ресора на екологията, социологията и даже има едно тънко заиграване с темата "какво ще правя с компютъра си, ако нямам Интернет?". 


Не мога да пропусна изключително силната корица и хубавото оформление на книгата. Личи си, откъдето и да погледнеш "Матрикант", че тази книга е направена с огромно желание, талант и "правилните хора". Дано повече такива продукти излизат на нашата литературна сцена, за да могат читателите да възвърнат доверието си в родните автори.


Оценка: 10/10

Няма коментари:

Публикуване на коментар