четвъртък, 20 декември 2018 г.

РИЧАРД МАТИСЪН - Дяволската къща
АВТОР: Ричард Матисън
ЗАГЛАВИЕ: Дяволската къща / Hell House
ИЗДАТЕЛСТВО: Изток-Запад
ПРЕВОД: Коста Сивов
РЕДАКТОР: Иван Атанасов
Година на българското издание: 2018
Година на първото издание: 1971
Страници на БГ изданието, меки корици: 288
Жанр: Хорър, Мистерия, Щипка еротика
Рейтинг в GOODREADS: 3.79 / 5 от 31 459 гласували
Цена: 17.90 лв


Признавам, че преди да излезе филмът "Аз съм легенда" с Уил Смит, нямах никаква представа кой е Ричард Матисън. След това веднага поправих тази грешка... която се оказа голяма. И до ден-днешен съжалявам, че толкова късно открих този литературен гигант. За да ви запозная с малка част от постиженията на великия автор, ще си позволя да цитирам редактора на книгата "Дяволската къща" Иван Атанасов:


"Ричард Матисън (1926–2013) е американски писател и сценарист. Сред най-известните му произведения са бестселърите на „Ню Йорк Таймс“ „Дяволската къща“, „Аз съм легенда“ и „Смаляващият се човек“. Сценарист е на култови сериали като „Зоната на здрача“, „Стар Трек“, „Часът на Алфред Хичкок“, „До краен предел“, „Удивителни истории“ и „Господари на ужаса“, а по негови разкази, романи и сценарии са заснети прочути филми като „Дуел“, „В какво се превръщат мечтите“, „Падението на дома Ашър“, „Кладенецът и махалото“, „Гарванът“, „Легенда за Дяволската къща“, телевизионната версия на „Дракула“, „Гласове в мрака“, „Кутията“, „Някъде във времето“, „Жива стомана“, „Смаляващият се човек“,  „Аз съм легенда“ и др. Носител е на „Световната награда за фентъзи“ за цялостен принос, на „Брам Стокър“ за цялостен принос, на „Едгар“, „Хюго“ и наградата на Гилдията на американските сценаристи, а името му е вписано в Залата на славата на научната фантастика.Стивън Кинг сочи Ричард Матисън за свой учител и вдъхновител и дори посвещава романа си „Клетка“ на него, а Джордж Ромеро признава, че прочутият му филм „Нощта на живите мъртви“ е силно повлиян от „Аз съм легенда“."

Матисън ми е на сърце не само заради гореизброените факти, но и поради една друга причина - той е първият автор, на когото преведох цял роман - Other Kingdoms - историческо ърбън фентъзи с доволно количество еротика, което все още не е издавано на българския пазар, но се надявам скоро и тази грешка да бъде поправена. 

"Дяволската къща" е безспорно бижу, което дори днес, след почти 50 години от написването си, продължава да блести със същия блясък, както и през миналия век. Макар и определян като произведение за духове и вдъхновен от книгата "Свърталище на духове" на Шърли Джаксън, романът е много по-многопластов от тези определения. В него са засегнати безброй теми, като на мен лично най-интересна ми беше тази за екстрасенсите и медиумите, която се разисква доста обстойно и са предоставени много интересни теории. 

Дяволската къща, известна още като "Къщата на Беласко", е връх Еверест на обитаваните от духове къщи. Екип от четирима души е изпратен да установи дали е възможен живот след смъртта - физик, съпругата му, медиумка и медиум, който като младеж също е влизал в къщата. Дотук всичко е нормално, като всеки втори хорър филм в днешно време, с тази разлика, че Матисън може (също като своя ученик Стивън Кинг) да ни разказва за сметките си за парно и пак да ни е адски/дяволски интересно. Атмосферата, героите, темите, които засяга, са изключително добре изградени и представени на читателя. Повествованието е интелигентно, такова каквото аз най-много обичам (а не се обсъждат в 15 страници тапетите и завесите на отсрещната къща), с много интересна информация за феномени, екстрасенси и теории за истинността и съществуването на подобни мистерии. Героите се сблъскват с безброй препятствия и проблеми, като всеки от тях си има своя роля - на "здравия разум", на "скептика", на "мечтателя", на "наблюдателя". Дяволската къща защитава името си на всяка крачка и това кара "гостите" да полудеят до смърт. А донякъде и читателя.

Не мисля, че е необходимо да се впускам в подробности за подобна класика. Това е творба от онези, които могат да се определят като приятно преживяване. Лично за мен "Дяволската къща" е едно задължително произведение за всеки читател, който обича добре написаните мистерии, в които има по малко от всичко - хорър, еротика, мистика, загадки и невероятен стил, отвеждащ ни в един свят на духове и чисто човешко зло. "Дяволската къща" е едва второто дълго произведение на Ричард Матисън, което излиза на българския пазар (първото е "Аз съм легенда"). Надявам се много скоро българският читател да бъде по-обстойно запознат с тази истинска легенда. 

ОЦЕНКА: 10/10

Няма коментари:

Публикуване на коментар