вторник, 16 април 2013 г.

КРИСТОФЪР ПРИЙСТ - Преобърнатият свят



АВТОР: Кристофър Прийст
ЗАГЛАВИЕ: Преобърнатият свят / Inverted World
ИЗДАТЕЛСТВО: Август
ПРЕВОД: Татяна Иванова
Година на българското издание: 2011
Година на първото издание: 1974
Страници на БГ изданието, меки корици: 320
Жанр: Фантастика, Мистерия
Награди: BSFA
Признания: HUGO номинация; LOCUS - 6 мястоРейтинг в GOODREADS: 3.85 / 5 от 2 437 гласували
Цена: 14 лв

"Преобърнатият свят" е втората книга (и със сигурност няма да е последната) на Кристофър Прийст, която прочетох тези дни. След като довърших шедьовъра "Престиж", естествено, първата мисъл, която ми мина през ума беше, че навярно той е най-значимото произведение на автора. Уви! За щастие не се оказах прав. "Преобърнатият свят" си има всичките необходими качества, за да се определи като едно от най-значимите произведения в научната фантастика. Не ми е ясно защо Прийст не е от водещите писатели в този жанр (може би защото е англичанин, а в днешно време се налагат предимно американци), но човекът може да пише. И как пише само!!! Пък и доста от романите му имат награди (доста често и по няколко).

Както и в "Престиж", Прийст преплита наука и мистерия, по начин, който читателят поглъща като вкусна гозба. Всяка страница е преход към следващата загадка, чийто отговор ни се предоставя на порции. Не оставя всичко за накрая, напротив - подава лъжица от ястието и в момента, в който читателят я поема, му насочва вниманието, че чинията е още доста пълна. 


Истинско удоволствие за мен беше да прочета "Преобърнатият свят", който доста ми напомняше на друга моя любима британска книга, а именно "The Overman Culture" на Едмънд Купър, която за жалост не е превеждана на български. Определено ще продължа с "разучаването" на Кристофър Прийст и ще се радвам да видя в превод голяма част от книгите му (бих искал всички, но знам, че това няма да се случи), защото явно ще си заслужават. Очакваме скоро последният роман на автора "Островитяни" да бъде преведен от Петър Тушков и издаден на българския пазар.

Оценка: 10/10

1 коментар: