четвъртък, 16 април 2015 г.

НЕЛИ ЦВЕТКОВА - Синьото мънисто (ИЗВОРЪТ #1)АВТОР: Нели Цветкова
ЗАГЛАВИЕ: Синьото мънисто
ПОРЕДИЦА: Изворът #1
ИЗДАТЕЛСТВО: Gaiana
Редактор: Кети Илиева
Първо издание: 2015
Страници: 180
Жанр: Фентъзи, Исторически


Когато издателят на тази книга Явор Цанев публикува корицата й във Фейсбук, тя ми направи особено добро впечатление. Няма да лъжа, че рядко харесвам илюстрациите на българските автори - в стремежа си да изпъкнат по някакъв начин над затрупващата ни маса родни творения (скоро стигнах до извода, че писателите в България са повече от читателите), те прибягват до крайности, които в повечето от случаите им изиграват доста лоша шега. Тук случаят не е такъв - корицата на тази книга е убийствена. 

Второто нещо, което ми направи добро впечатление, още преди да съм докоснал романа, беше смелостта да се започне фентъзи поредица, още повече, че действието се развива предимно в България. Винаги съм се възхищавал на документалните фикшъни, като тези на Дан Симънс ("Ужас", "Друд", "Черни Хълмове") и Ф. Пол Уилсън ("Черен вятър"). Адмирации за тази идея!

Съвсем доскоро името на Нели Цветкова беше непознато за мен, което, както се оказа, е било голям пропуск. След изключително добрия разказ на авторката в антологията "Вдъхновени от Краля" (разказът е "Кристин") следва този изключително завладяващ роман "Синьото мънисто", който ще е част от поредицата "Изворът". Нели се доказва като една от водещите фигури в жанра и за да не бъда обвинен в популизъм, ще кажа, че авторката започна да се появява все по-често и по-често в литературните среди. Тази година беше отличена в 2 конкурса (дано не пропускам някой) и смея да твърдя напълно заслужено. 

"Синьото мънисто" не е първа книга на Нели. За съжаление не съм прочел другите й две - "Сълза за мама" и "Ясновидката". Надявам се скоро да имам възможност да поправя този пропуск, защото авторката определено си заслужава.  

Но да кажа няколко думи и за това бижу, което Нели Цветкова ни предлага тази година. Определено най-силните черти на "Синьото мънисто" са чудесните описания, живите герои и преплетеният сюжет. Ще се призная, че на моменти и за мен беше доста преплетен, но в крайна сметка всичко си дойде на мястото. Действието се развива в три сюжетни линии - в България по византийско владичество, в България по турско владичество и в мистериозния Фин свят. Както се очаква те се преплитат по един или друг начин, за да изтъкат една приятна и завладяваща история. В книгата има много любов, което ще допадне особено на по-нежните души, има и достатъчно сеч (под една или друга форма), което допада на душите като моята. В началото на романа Нели е приложила табличка с героите, която ми беше изключително полезна за употреба, тъй като става въпрос за различни превъплъщения в различните светове. 

Като заключение мога да кажа, че Нели Цветкова е написала един изключително силен роман със сериозни претенции да се изкачи на предните позиции в жанра. Пожелавам на писателката творчески успехи и вдъхновения занапред, защото тя има с какво да ни изненада и зарадва. 

Оценка: 10/10  

Няма коментари:

Публикуване на коментар