сряда, 6 май 2015 г.

СИБИН МАЙНАЛОВСКИ - Змии в стените
АВТОР: Сибин Майналовски
ЗАГЛАВИЕ: Змии в стените
ИЗДАТЕЛСТВО: Gaiana
КОЛЕКЦИЯ: Дракус № 4
Редактор: Кети Илиева
Първо издание: 2015
Страници: 212
Жанр: Хорър, Фентъзи
Цена: 10 лв 


Преди време с Явор Цанев си говорехме и той ми сподели, че има идея да създаде нова българска поредица, която донякъде да прилича на безсмъртната "Галактика", но да е по-съсредоточена към родните автори. Аз му казах, че идеята е чудесна, но и доста трудна за осъществяване. Не крия, че винаги съм леко песимистично настроен и подозрителен към всяко ново нещо, и ако зависеше от мен тази колекция да се появи на бял свят, това едва ли щеше да се случи. За щастие Явор Цанев е доста по-смел от моя милост и само за шест месеца вече е пуснал на пазара четири книги под новата "марка" и пета е в процес на работа. Да, вярно, тиражите са малки, почти не се разпространяват по книжарниците, но не е ли това точно възрожденска литература, питам аз? Защото, както съм казвал безброй пъти, да си писател в България и да се опитваш да издаваш произведенията си е равносилно на партизанство.

След ударното начало на "Колекция "Дракус"" с "Клиника в средата на нощта" на Димитър Цолов, по-класически настроената "Ру" на Змей Горянин и хумористично ориентираната "Хубави неща, лоши неща" на Коста Сивов (винаги съм се възмущавал, когато говоря за себе си в трето лице), следва една бомба, която дори и аз не бях очаквал (признавам си!)... и това не е поради причината, че авторът е заявявал неколкократно, че ще се отказва от писателствуването ("Няма отърване от него /от писането имам предвид/!"). 

Четвъртата поред книга в "Колекция "Дракус"" е на небезизвестния БГ автор Сибин Майналовски, който повечето фенове на жанровете хорър и фентъзи познават от книгите му "Сянката" и "Усмивка в полунощ". Сибин не изневерява на себе си и ни предлага нова порция разкази, съсредоточени предимно в жанра хорър. Изписал съм много за Майналовски на страниците на моя блог и на други места, провеждал съм безброй дискусии с него и даже съм му взимал интервю, и смея да кажа, че всяка една моя дума е заслужена, защото Сибин се труди много и накрая резултатите са налице. "Змии в стените" е сборник с 23 разказа, както вече споменах основният жанр е хорър и тук-таме имаме фентъзи. 

Кощунство ще е ако не спомена уникалния стил на автора. Той ни подхваща в силната си хватка от първите страници на сборника и ни потапя главата под водата, за да се давим бавно в уникално реалните му "случки" и герои, които дебнат иззад всеки ъгъл с лоша умисъл в главата. Сибин е създал максимално реално всеки един свой разказ, като не е спестил нищо - той нарича нещата с истинските им имена и не се свени да ни "оцвети" с боите си всяка случка в историите си. Основните теми в сборника са детското малтретиране (любима тема и на Краля на ужаса Стивън Кинг), женската невярност, бруталностите от живота. Може би думите ми ще изплашат хората с по-слаби сърца, но бързам да ви уверя, че историите на Сибин са реални, като излезли от последните емисии на новините. Те се занимават с актуални въпроси на нашия "побъркан" и "извратен" свят.

За феновете на "Кръчма "Зелената котка"" авторът ни е подготвил няколко разказа от тази вселена - повечето от тях бяха само с елементи от "Котката", но изградени по доста интересен начин, за което адмирации!

Любимите ми произведения в сборника са:
- "Мъчно ми е за Бенджи" - заради изключително готината идея;
- "Моргата" - заради чудесния черен хумор и далновидност;
- "Змии в стените" - заради психопатската атмосфера;
- "Зъболекарска практика" - заради хумора и мистерията;
- "Последният хорър разказ" - заради искреността. 

Всеки разказ от тази книга е ценен за любителите на български автори. Независимо какъв жанр харесвате, Сибин Майналовски е способен да угоди на всички. Той е многолик автор с различни интереси и изключително богата обща култура, която ни хвърля в различни ситуации от живота, подплатени с гениални идеи и цветни картини, каквито малко писатели са способни да сътворят. 

Оценка: 10/10

Няма коментари:

Публикуване на коментар